Disable Hotlinking dan KelemahannyaSalam kepada semua blogger. Hari ini saya dalam mood kurang baik dengan sebab tertentu dan memaksa membuat sedikit coretan malalui blog saya ini. Kepada Pengguna Wordpress sila ambil perhatian.

Apa itu disable hotlinking ?
Hotlinking adalah mengambil link files atau image [direct link] dari blog lain ke blog kite yang menyebabkan web hosting image itu kehilangan bandwidth disebabkan kita.
Kepada menulis blog yang menggunakan blog jenis blogger adalah mustahil untuk disable hotlinking dan tidak perlu untuk membuat disable hotlinking. Kerana blogspot/blogger memberi bandwidth yang tidak terhad dan kita bebas membuat sharing.

Sesetengah blogger jenis blog wordpress sudahpun menggunakan plugin Disable Hotlinking yang menghalang kita dari mengambil atau mengongsi artikel files image kat tersebut. Lebih-lebih lagi bila kita ambil image dia masuk blog kita, image itu akan bertukar menjadi image "Dilarang Mencuri" dalam masa 24 jam tanpa disedari. Pihak yang mengambil tidak perasan yang image "Dilarang Mencuri" dalam blog kita dan mencopkan kita sebagai pencuri. Apakah dia tahu yang dia tahu yang kita mencuri image dia ? atau kita hanya nak kongsi artikel disertakan dengan kredit nama website tersebut??

Saya nak tekankan disini Disable Hotlinking akan jimatkan bandwidth pada asasnya, tetapi juga membawa keburukan kepada web yang menggunakan disable hotlinking. Antara keburukkannya,


  1. Artikel web itu bagai dalam banduan penjara yang boleh dikunjungi tetapi tidak boleh menyampaikan salamnya kepada orang luar yang tidak dapat hadir ke penjara. Maksudnya, artikel itu terhad akan tersebar kepada pembaca tetap web itu sahaja, kurang meyebaran artikel ke seluruh pelusuk web/internet.
  2. Melabelkan / Mengecapkan pengambil image sebagai pencuri walaupun penulis itu sudah sertakan kredit sumber.
  3. Menghalangkan dari share dalam Facebook dan Peyebaran dalam Facebook. Melabelkan Sharer sebagai pencuri. Rugi dari konteks promosi blog.
  4. Menimbulkan kemarahan blogger yang ingin share artikel web itu, kerana dilabel sebagai pencuri dan dituduh sebagai pencuri kepada semua pembaca blog kita.
  5. Menghalang dari pembaca membaca artikel melalui RSS Feed. [Artikel Berkaitan]
  6. Google akan reject website mempunyai image Disabled Hotlinks. Jadi web anda dari segi SEO.
Ini contoh image yang bertukar menjadi "Do Not Steal" pada asalnya gambar itu adalah image entri blog itu.

Apakah perasan blogger yang mebuat artikel sokongan kepada web itu dan dituduh seperti image diatas, seterusnya secara langsung dapat dilihat oleh pembaca blog kita ?

Saya nak nasihatkan kat sini, tidak perlu menggunakan "Dilarang Mencuri " atau "Do not Steal" dalam image 'Disable hotlinking'. Adalah terbaik menggunakan perkataan "hotlinking disabled" atau "Image not available". Supaya sesuai untuk semua lapisan blogger dan tidak menyinggungkan perasan mana2 blogger.

Sesetengah pengguna blog jenis blogger/blogspot.com juga menghalang artikel daripada dicuri dengan menggunakan plugin javascript "Disable Rght Click" atau "Disable Select Text". Adalah tidak profesional membuat sedemikian pada pendapat saya. Kerana kecuali kita tiada siapa pun web pro yang guna script "Disable Right Click" tersebut. Kenapa perlu kedekut ilmu ? Kenapa takut artikel dicuri ? Apakah pencuri boleh menjadi terkenal dengan artikel dicuri ? Apakah Artikel dicuri mendapat sambutan lebih dari artikel asal ? Apakah artikel dicuri kualitinya lebih dari artikel asal ? [Artikel Sokongan]

Blog yang post artikel curi selalunya tidak ada komen dari pembaca dan artikelnya banyak berinfo tetapi followers rendah. Kerana pencuri hanya tahu mencuri bukan selenggara artikel tersebut.

Saya faham yang membuat hotlinking akan menyebabkan bandwidth akan naik, kenapa tidak edit gambar entri dengan kredit domain anda ? kan promosi blog secara tidak langsung.

Ini salah satu cara protect image yang sihat.

  1. Demo: http://bit.ly/aSLlvc dan http://bit.ly/bMnvcP, boleh dipakai dalam blogger/blogspot atau wordpress. Be Creative.
  2. Disable right pada Image sahaja [artikel berkaitan] javascript plugin: [sumber]
  3. Edit image anda dengan nama blog anda.


Maaf sekiranya menyinggung sesetengah pihak. Sila memberi pandangan anda dibawah melalui komen.

Leave a Reply